MRI Untuk Slip Disc : Adakah Ia Diperlukan?

Adakah anda memerlukan ujian MRI (Magnetic Resonance Imaging) untuk kepastian berkaitan Slip Disc?

 

*Artikel ini dipetik dari pengalaman Yaron Mayer, seorang pakar dalam pencegahan dan penghapusan sakit belakang, yang diceritaskan dalam Ezine Artikel.

 

“Ini adalah perbincangan yang kami bahaskan semalam semasa BBQ di halaman rumah kawan. Perbincangan itu menarik perhatian orang lain yang berada berdekatan, dan bulatan tersebut menjadi semakin besar. Beberapa orang penderita sakit belakang tertarik dengan perbincangan tersebut.

Saya telah membuat hujah bahawa MRI dah tak efektif, malah Doktor Amerika Kolej mengumumkan tahun lepas, bahawa ia lebih mendatangkan banyak kerosakan dari kebaikan disebabkan oleh jenis imbasan yang dikeluarkan. Cadangan ini datang selepas kajian utama membandingkan hasil pesakit dengan pemeriksaan MRI dan tanpa menggunakan MRI. Telah terbukti bahawa keputusan utama penghidap sakit belakang sama sahaja samada menggunakan MRI atau tidak menggunakan MRI.

Setiap yang berada di situ menceritakan pengalaman peribadi masing-masing. Rata-ratanya cerita tipikal yang saya telah dengar sebelum ini. Namun saya tertarik dengan satu cerita..

Salah seorang wanita dalam kumpulan itu mengalami sakit belakang, yang tidak dapat diubati selama lebih setahun. Dia telah melakukan pemeriksaan CAT beberapa kali, mengikut perintah doktornya, yang mengakibatkan penemuan negatif. Dia bertahan dan menegaskan doktor menghantarnya untuk MRI. Ketika saya hendak membuka mulut saya untuk mengatakan bahawa satu lagi prosedur yang tidak perlu dipanggil, dia terus memberitahu saya bahawa MRI menemui tumor kanser yang tumbuh di tulang belakangnya, dan jika ia bukan untuk MRI dia tidak akan berdiri di sana hari ini.

Jadi, saya ada, dilekatkan dengan dilema yang menarik ini. Adakah anda atau anda tidak mempunyai MRI untuk sakit belakang?

Selepas memikirkannya seketika, saya ingin memberikan pandangan peribadi saya, sila berkongsi pendapat anda jika anda mahu. Fikiran anda, saya bukan profesional perubatan; latar belakang saya dalam biologi molekular, bagaimanapun, saya telah meneliti topik ini dan gembira untuk berkongsi pengetahuan saya dengan anda.

Perasaan saya adalah mengikuti intuisi anda. Suara batin kita mungkin didorong oleh kuasa yang tidak kita ketahui, tetapi biasanya suara kebenaran kita. Sekiranya anda mempunyai perasaan yang sedang berlaku di belakang anda yang bukan sifat biasa, bertarung sehingga anda menemui dan memahami sebabnya. Jika anda tahu dan merasakan keadaan itu akan berlalu dengan sendirinya, atau anda boleh menghapuskannya, dengan hanya menukar gaya hidup dan rutin anda, ikuti jalan itu. Apa sahaja jalan yang anda pilih, ambil beberapa tindakan untuk membetulkan keadaan dan menghilangkan rasa sakit.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rawatan Slip disc
Kesihatan
29
Rawatan Slip Disc : Bagaimana Mengurangkan Rasa Sakit Yang Dialami

Bagaimana nak kurangkan rasa sakit? Pasti inilah yang difikirkan oleh mereka yang menderita slip disc pada setiap hari. Slip disc atau cakera tergelincir, sering dirujuk sebagai cakera herniasi atau cakera yang menonjol, yang menyebabkan sakit belakang. Kebanyakan orang agak panik selepas didiagnosis bahawa mereka memerlukan rawatan slip disc. Ini disebabkan …

Kesihatan
40
7 Tanda-tanda Slip Disc Yang Harus Anda Ketahui

7 Tanda-tanda Slip Disc Yang Harus Anda Ketahui   Slip disc berlaku apabila sebahagian cakera di tulang belakang pecah dan gel di dalamnya terkeluar. Ini akan menimbulkan tekanan pada saraf sekeliling dan menyebabkan rasa sakit dan ketidakselesaan kepada pesakit. Ramai pesakit tak menyedarinya yang mereka mengalami slip disc ini. Keadaannya …

slip disc
Kesihatan
5 Tahun Cik Nana Slipdisc Tanpa Sebab

Sebelum ni saya banyak menjumpai kaum lelaki yang mengidap slip disc. Namun kaum wanita pun ramai rupanya. Jom kita tengok kisah seorang cik ni. Muda lagi, dan slip disc tak tahu sebab apa. In fact, jatuh pun tak pernah. Sedar-sedar dah 5 tahun rupanya! “Since Nana masuk hospital kena slip disc, ramai …