Slipped Disc: Macamana Boleh Berlaku?

Slip disc
Kesihatan
2

Slipped disc antara penyakit yang semakin dideritai ramai di negara kita sekarang.

Macamana sakit ni boleh berlaku ek? Macam semakin hari semakin ramai je, dah la tu.. tak kira lelaki ke perempuan.

Dari pengamatan saya, yang lelaki biasanya  disebabkan ‘something wrong’ waktu bersukan.

Yang perempuan pulak biasanya lepas bersalin, aktif sangat dalam pantang kot. Tapi ia tak melibatkan peranakan tau, kebanyakannya berlaku di kawasan tulang belakang.

slipped disc

Jom kita tengok punca sebenarnya;

  • Proses penuaan antara punca berlakunya Slip Disc di mana ligament yang memegang disc itu menjadi lemah dan sekiranya terdapat tekanan atau tergeliat sedikit pun, ia mampu menyebabkan gel disc itu pecah.
  • Aktiviti harian yang dilakukan dengan cara yang salah juga mampu menyumbang kepada risiko slip disc antaranya:
  1. Membongkok terlalu lama
  2. Mengangkat beban yang terlalu berat
  3. Cara mengangkat beban yang salah
  4. Duduk atau baring dalam posture badan yang salah
  5. Kecederaan ketika bersukan (cth: mengangkat berat di gym)
  • Kemalangan

 

Kalau dilihat dari punca-punca ni, jelas bahawa semua antara kita berisiko untuk terlibat dengan sakit ni, jika tidak berjaga-jaga.

Semoga kita dijauhkan dari slipped disc ni. Amiin


Mencari penawar alternatif untuk slipped disc?

=> https://hananisulaiman.com/produk/


Subscribe to Blog via Email

Jom subscribe dan jadikan anda orang pertama yang diberitahu tentang post terbaru di blog ini!

Join 221 other subscribers

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rawatan Slip disc
Kesihatan
29
Rawatan Slip Disc : Bagaimana Mengurangkan Rasa Sakit Yang Dialami

Bagaimana nak kurangkan rasa sakit? Pasti inilah yang difikirkan oleh mereka yang menderita slip disc pada setiap hari. Slip disc atau cakera tergelincir, sering dirujuk sebagai cakera herniasi atau cakera yang menonjol, yang menyebabkan sakit belakang. Kebanyakan orang agak panik selepas didiagnosis bahawa mereka memerlukan rawatan slip disc. Ini disebabkan …

Kesihatan
40
7 Tanda-tanda Slip Disc Yang Harus Anda Ketahui

7 Tanda-tanda Slip Disc Yang Harus Anda Ketahui   Slip disc berlaku apabila sebahagian cakera di tulang belakang pecah dan gel di dalamnya terkeluar. Ini akan menimbulkan tekanan pada saraf sekeliling dan menyebabkan rasa sakit dan ketidakselesaan kepada pesakit. Ramai pesakit tak menyedarinya yang mereka mengalami slip disc ini. Keadaannya …

slip disc
Kesihatan
5 Tahun Cik Nana Slipdisc Tanpa Sebab

Sebelum ni saya banyak menjumpai kaum lelaki yang mengidap slip disc. Namun kaum wanita pun ramai rupanya. Jom kita tengok kisah seorang cik ni. Muda lagi, dan slip disc tak tahu sebab apa. In fact, jatuh pun tak pernah. Sedar-sedar dah 5 tahun rupanya! “Since Nana masuk hospital kena slip disc, ramai …